Feeding the world

Feeding the world without consuming the earth

Protifarm is de grootste Nederlandse insectenkweker die larven van de buffalokever (Alphitobius diaperinus) kweekt en verwerkt tot voedzame en herkenbare ingrediënten voor de voedselindustrie.  Ze leveren getextureerde ingrediënten en ingrediënten in poedervorm  die gebruikt worden in onder andere  vleesvervangers zoals hamburgers en worstjes,   pasta’s, brood, sportrepen- en shakes.

Het bedrijf, opgericht in 2015, kweekt de buffalolarven in een verticale boerderij in Ermelo. Marloes Martens is product manager bij de insectenkweker. “We verwerken insecten tot ingrediënten voor onze  alledaagse voeding, We schotelen mensen niet een bordje larven voor, daar geloven we niet in.”

protifarm-Bread-Whole-Buffalo Powder

 Het eten van insecten heeft volgens Marloes veel voordelen als je het vergelijkt met de dierlijke eiwitten waar de mens aan gewend is. “Onze missie is feeding the world without consuming the earth. Insecten gebruiken maar een fractie van de ruimte, water en het voedsel die nodig zijn voor veeteelt. De CO2-uitstoot is beperkt en ze zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, vitamines, mineralen en vezels die goed zijn voor de mens. We bieden met onze ingrediënten een alternatief voor dierlijke eiwitten, waardoor er een gezondere planeet met gezondere mensen ontstaat.”

De insectensector is volgens Marloes volop in ontwikkeling. “Het is een jonge sector en elk  bedrijf is aan het pionieren en met zijn eigen processen bezig. Daarom zijn initiatieven zoals Insect Valley Europe goed: samenwerken is belangrijk zodat we met elkaar de sector verder kunnen ontwikkelen en het eten van voeding op basis van insecten stimuleren. Insect Valley Europe is een verbinder voor deze samenwerkingsmogelijkheden.”

Het bedrijf uit Ermelo heeft al een aantal projecten via Insect Valley Europe opgepakt. Zo zijn ze een onderzoek gestart met een voedseltechnoloog om te kijken naar nieuwe R&D mogelijkheden en toepassingen. Met studenten van de Fontys heeft het bedrijf gekeken naar het ontwikkelen van aantrekkelijke concepten  voor de markt, want het eten voedingsmiddelen op basis van insecten staat – net als de sector zelf – in Nederland nog in de kinderschoenen.

“Mensen worden zich er steeds meer van bewust dat we op zoek moeten naar alternatieve eiwitbronnen, maar zijn nog terughoudend als het gaat om het eten van producten op basis van insecten. Het is aan ons als bedrijf én sector om mensen mee te nemen in het verhaal: ze laten zien waarom insecten een gezond en duurzaam alternatief zijn voor dierlijke eiwitten en ze door het ontwikkelen van goede concepten laten ervaren hoe lekker de producten op basis van insecten zijn.”

Marloes Martens

Meer informatie: https://www.protifarm.com/

 

Brightlands Greenport Venlo

Insect Valley Europe

Insectvalley Europe is de verbinder, die samen met Brighlands Greenport in Venlo een ontmoetingsplaats heeft voor start-ups, MKB’ers, wetenschappers en studenten met een gezamelijke interesse voor Gezonde & Veilige voeding (future farming en Biocirculair economy).Brightland Campus leent zich uitstekend als meetingpoint voor ‘Iedereen die ‘iets met insecten heeft’.

Recente posts

Insecten als basis voor visvoer

Insecten als basis voor visvoer

Het hobbysegment visvoer kent een grote verscheidenheid aan soorten voer en ingrediënten. Producenten zijn voortdurend op zoek naar een verbetering van hun producten en marketing strategie. Zo ook Kiyomizu, producent van voeding voor Koi karpers: hoe kunnen we ons...

Optimaal klimaat creëren

Optimaal klimaat creëren

Fancom staat bekend om haar klimaatsystemen voor champignons, pluimvee en varkens. Bij het kweken van insecten wordt vaak gebruik gemaakt van leegstaande stallen en champignoncellen.  Volgens Bart Aerts, Area Sales Manager bij het bedrijf, is de link met de apparatuur...

laat hier je

reactie  achter

0 reacties

Een reactie versturen

Brightland Campus Venlo

Contact

Email

info@insectvalleyeurope.com

Bezoek

Brightlands Campus Greenport Venlo

Villa Floraweg 1

5928 RC Venlo